Verslag KARPER24uurs 2018

Zaterdag 29 september was het weer zover: de derde editie van de KARPER24uurs op recreatiegebied De Heide te Heerenveen vond plaats.

Op verzoek van Douwe was er weer koffie en wat lekkers ( Mergpijpjes uit Staphorst!)…. Helaas kwam Douwe wat later want hij kwam er halverwege achter dat hij wat was vergeten…

De tweede editie was dramatisch qua aanbeten en vangsten. Niemand kreeg die editie een run, maar het heet vissen en geen vangen…

Rond een uur of 10 was iedereen aanwezig en konden de 5 koppels een stek loten. Daarna kon iedereen met de rubberboot of lopend naar de stekken. We hadden bewust gekozen dat ieder koppel een rubberboot ter beschikking heeft in verband met de veiligheid van de vis. Het Heidemeer zit vol met taluds en wierbedden dus vis halen is dan het verstandigste. Ook liggen sommige stekken buiten werpafstand.

Voor de veiligheid moet iedere visser een reddingsvest met life-line om hebben die gezekerd is aan de rubberboot.(geen speelgoedbootje) Voor de rubberboten met elektromotor was ontheffing aangevraagd in combinatie met een evenementenvergunning bij de Gemeente Heerenveen.

Rond 11-en mocht er alvast gevoerd worden en om 12 uur begon “ de wedstrijd”

Er waren aardig wat belangstellende mede-recreanten/buurtbewoners die langs kwamen en gezellig met de deelnemende vissers kwamen kletsen. Ook was er nog een karpervisser die niet op de hoogte was van de KARPER24uurs en wilde tussen 2 stekken in gaan zitten. Er werd hem vriendelijk verzocht dit niet te doen, omdat wij weken van tevoren aan hadden gegeven op diverse websites en facebook dat de nachtviszone 1 nachtje bezet was.

De middag bleef het rustig maar rond “the twilight zone” melde het koppel Douwe en Sietse Jilles, via de speciaal aangemaakte KARPER24UURS- groepsWHATSapp ,dat ze een karper hadden gevangen. Snel gingen Klaas en ik er op de fiets heen en zagen dat ze een mooie spiegel hadden gevangen. De karper werd nauwkeurig gewogen en er werden nog enkele foto’s geschoten in het donker. De mannen werden gefeliciteerd met hun vangst en wij vertrokken weer richting ons basiskamp.

Sietse Jilles Spiegelkarper

Sietse Jilles Spiegelkarper

We waren nog maar net van ons zadel af of de groeps-app gaf alweer geluid… Douwe en Sietse Jilles hadden weer een karper… nu houdt Douwe wel van een geintje dus eerst geloofden we het niet. Een kort telefoontje met een serieuze Douwe aan de andere zijde van het lulijzer gaf uitsluitsel: toch echt nog een karper!

En wat voor één ! Een schub van de eerste uitzettingen van 1997/1999 met een beste pens. Helemaal onder de indruk ging Douwe op de foto en werd de vis gelijk weer teruggezet. Zakken tot de volgende morgen is uit den boze en onverantwoord! Het enige waar dat goed voor is het ego van de visser…

Twee vissen en de nacht moest nog beginnen… hoe anders als het jaar ervoor. Helaas bleef het de nacht rustig, maar rond koffietijd ging de beetmelder te keer bij het koppel Klaas en Robert op het schiereiland. Er werd gekozen om er met de boot achteraan te gaan en de buren, Franke en Danny keken gespannen toe wat de vangst zou zijn. Na een kort gevecht met de sterke karper werd de vis geschept. Wat zou het zijn? Schub/spiegel? Of toch stiekem een graskarper? En hoe zwaar? Hoe lang? Het bleek een zogenaamd Mofrikaantje ( André Bosma zijn benaming) te zijn: een kale, Duitse spiegel van rond de 23 pond. Klaas Bandstra was zo blij als een kind!

Klaas - kaal beschubde spiegelkarper

Klaas – Kaal beschubde spiegelkarper

Zondag 12 uur volgde het eindsignaal op de app en mochten we terugkijken op de succesvolste editie ooit!

Rond een uur of 13 uur zou de prijsuitreiking plaats vinden op het parkeerterrein alleen was 1 van de deelnemers zijn autosleutels kwijt… alles werd meerdere keren overhoop getrokken maar nergens te vinden. Nog een keer terug lopen dat de stek.. misschien onderweg verloren en lagen ze ergens in het gras? Een vrouwenoog bood uitkomst en vond de sleutels onder de slaapzak die vast zat op de stretcher.

De nummers 1 en 2 namen de geldprijzen in ontvangst en de 3deprijs werd verloot onder de overige 3 koppels. Ook kreeg iedere deelnemer wat “endtackle” mee van “ Carpwhisperer” uit Nieuwe Pekela. Ook had de firma er gratis een schaar bij gedaan. Dank daarvoor.

Carp whisperer goodies

Het was weer een gezellige KARPER24uurs met veel interactie met de mede-recreanten en omwonenden die kwamen buurten. En zelfs de karpers werkten mee deze editie!

Tot 2019!

Klaas Breidenbach & Henri R. Van der Wal
Organisatie KARPER24uurs